צורות בסיסיות ושימושיות לליווי בגיטרה בס

דף הבית » שיעורי גיטרה בס- יסודות » צורות נפוצות ושימושיות בליווי בס

שיעור זה בא להסביר איזה אפשרויות עומדת בפניכם אם נגיד קיבלתם דף אקורדים בהרכב נניח, ואתם מתבקשים ללוות את השיר, מהם האפשרויות העומדות לרשותכם? איך אפשר ללוות את השיר כדי שגם מצד אחד יהיה מובן, ומצד  שני גם מגוון ומעניין שישרת בסופו של דבר את השיר שישמע טוב יותר.

שימוש בשורש האקורדים

השורש הוא התו הראשי שעליו נבנה האקורד. זהו הבסיס, או השורש, של האקורד. לדוגמה, שלושת התווים סול סי ורה יוצרים ביחד את אקורד סול מז'ור. הצליל סול הוא צליל השורש של האקורד.

זיהוי תו השורש

השורש של אקורדים קל לזיהוי. כל אקורד נקרא תמיד בשמו של השורש שלו ואחריו סוג האקורד, או איכות האקורד.

הנה כמה דוגמאות לשמות אקורדים והשורשים שלהם:

  • עבור האקורד A7 – השורש הוא A, האיכות היא מז'ור עם 7.
  • עבור האקורד Fm7 – השורש הוא F, האיכות היא מינור 7.
  • עבור האקורד G♭7 – השורש הוא G♭, האיכות היא מז'ור עם 7.

נגינת תו השורש בבס

כדי לנגן את צליל השורש של כל אקורד, פשוט נגנו את הצליל שעל שמו האקורד נקרא, כפי שכתוב בדף האקורדים, צליל השורש יהיה תמיד האופציה הכי מובנת וברורה, ובדרך כלל תרצו לנגן את צליל השורש על ה"וואן" של התיבה או איך שמתחלף האקורד, כדי שכל ההרכב ישמע בבירור את שורש האקורד וההרמוניה תיהיה מובנת.

צליל השורש יכול להיות מנוגן בכמה מקומות שונים על הבס, בחרו את האופציה שנשמעת הכי טוב מבחינתכם

למשל נניח צליל השורש פה (F) יכול להיות מנוגן בכל אחד מהמקומות האלו בבס, וכל אחד מהם ישמע קצת אחרת

 

נגינת השורשים חיונית ויסודית לנגינה על הבס. לאחר זמן מה, ייתכן שתראו שהיצמדות לשורשים משעממת לנגן. אבל אתם צריכים להבין שבמישור הבסיסי ביותר, זה מה שמוזיקאים אחרים חברי ההרכב שלכם רוצים וצריכים מכם כבסיסטים. תווי השורש הם סיבה גדולה לכך שאתם נמצאים שם.

אם אתם נגנים מתחילים, ואתם יכולים לנגן את שורשי האקורדים בקצב טוב ובסאונד טוב, אתם מוכנים לנגן בהרכב!

תופתעו לגלות כמה שירים שבהם הבסיסט מנגן רק את תווי השורש. לפעמים זה מה שמתאים. יש עוד הרבה אופציות שתוכלו לנגן בנוסף לתו השורש. וזה דורש בסיסט בוגר ומיומן לדעת מתי לנגן יותר או פשוט להיצמד לשורשים, זה גם מאוד תלוי סגנון, בג'אז למשל, יצופה מכם לפעמים לגוון ולא תמיד לנגן את רק את שורש האקורד על ה"וואן" או כשמתחלף אקורד, אבל אם נניח לא תנגנו את שורשי האקורדים ברוק זה יישמע מאוד מוזר ולא בסגנון.

זה דורש מיומנות וניסיון לדעת באיזה עוד צלילים אפשר להשתמש ומתי, אבל בתור התחלה תדעו שהצליל הכי ברור מבחינה הרמונית שתוכלו לנגן הוא השורש של האקורד, וזה תמיד יישמע טוב!

אוקטבות על הגיטרה בס

אוקטבה היא אותו תו בגובה צליל גבוה או נמוך יותר. 

רעיון האוקטבות יכול להיות מבלבל בהתחלה. איך זה יכול להיות אותו תו כאשר הוא נשמע שונה? התשובה הפשוטה היא שאוקטבות נשמעות דומות. אם תנגנו אותן בו זמנית, תשמעו שהן נשמעות מאוד הרמוניות אחת עם השנייה. ההסבר הטכני הוא שהאוקטבה של תו היא או חצי או כפול מהתדר של התו. התו 'A' (לה) נשמע בתדר של 440 הרץ, ובאוקטבה נמוכה יותר הצליל לה נשמע ב-220 הרץ; ובאוקטבה גבוהה יותר הצליל לה נשמע ב-880 הרץ. (הרץ זוהי מידת מדידה של מחזוריות של גלי קול)

נגינת אוקטבות על הבס

הדרך הנפוצה ביותר בה בסיסטים מנגנים אוקטבות על הבס היא: מכל תו, האוקטבה הגבוהה יותר נמצאת בשני מיתרים למעלה ושני סריגים ימינה. תבנית אוקטבה זו קיימת לכל אורך הצוואר.

כדי לקבל אוקטבה נמוכה יותר של כל צליל, הפוכו את התבנית: נגנו את התו בשני מיתרים למטה ושני סריגים אחורה.

הסתכלו על התרשים הבא שמראה את האוקטבות על צוואר הגיטרה בס מהצליל לה (A), תזכרו את הצורה של האוקטבה ותשתמשו בה.

על ידי נגינת אוקטבות בליווי אתם מגוונים את הבייסליין שלכם, בכך שאתם גם מצד אחד מנגנים עדיין את שורש האקורד, וגם יוצרים תנועה בתור הקו בס שלכם על ידי שינוי מנעד (מנעד האוקטבה)

תבנית השורש וקווינטה (1-5) בבס

תבנית השורש וקווינטה היא אחת התבניות הנפוצות ביותר בשימוש של נגני בס. כאשר גיטריסט או קלידן מנגנים אקורד, הם מנגנים מספר תווים בו זמנית – בדרך כלל 3 או יותר תווים שונים. בדרך כלל ינגנו את השורש, את הטרצה של האקורד (ה-3) ואת הקווינטה של האקורד (ה-5) ולפעמים צלילים נוספים. השורש והקווינטה של האקורד הם התווים התומכים ביותר שנגן בס יכול לנגן מתחת לאקורד. הקווינטה היא צליל שמחזק ותומך בצליל השורש.

שורש וקווינטה הם באופן נוח אותה תבנית כמעט עבור כל אקורד (מלבד אקורד מוקטן או מוגדל). לא משנה אם זה אקורד מז'ור, מינור, או power chord. אפשר להשתמש בתבנית זו כמעט תמיד ביצירת קווי בס וזה יישמע מעולה. 

הקווינטה מעל כל תו שורש נמצאת תמיד במיתר הגבוה יותר הבא, שני סריגים ימינה.

הקווינטה נמצאת גם מתחת לכל תו שורש , תמיד במיתר הנמוך יותר, באותו סריג.

הסתכלו על התרשים הבא למשל ניקח את אקורד דו מינור (Cm) תראו איפה נמצא השורש לאומת הקווינטה,השורש דו (C) לאומת הקווינטה סול (G)

שימו לב שיש כאן 2 אופציות- הקווינטה יכולה להיות גבוה, מעל השורש, או נמוכה מתחת לשורש, שתי האופציות ישמעו טוב ואפשר לגוון ולשלב ביניהן.

שורש וקווינטה בגיטרה בס

שורשים, קווינטות ואוקטבות

כאשר משלבים את האוקטבות של תווי השורש עם הקווינטות והאוקטבות שלהם, זה יוצר הרבה אופציות לנגן כדי לגוון את הליווי בס שלכם. שימו לב שבכל תו שורש יש חמישית מיתר מתחת. שימו לב איך הקווינטות הן אוקטבות אחת של השנייה.

במה עוד אפשר להשתמש? מה הלאה?

השלב הבא הוא לנגן גם את הטרצה של האקורד (ה-3) וגם את הספטימה והסקסטה ( ה-7 וה-6) ואחר כך גם צלילים עוברים בתוך הסולם וצלילי גישה כרומטיים.

בקיצור, יש עוד הרבה אפשרויות ואופציות שלא אוכל להרחיב בשלב זה, צריך לדעת ידע תאורטי כדי להבין את השאר לכן נשמור את זה לפעם אחרת.

אבל בשלב זה השורש, האוקטבה והקווינטה ייתן לכם המון אופציות למשחק, לגיוון של ליווי הבס שלכם אז תתנסו ותשחקו איתם,נגנו אותם על כל הצוואר של היטרה בס, במקומות שונים, בסדר שונה, במקצבים שונים, יש המון אופציות.

בנוסף, צילמתי וידאו שבו אני מדגים בדיוק את מה שכתבתי בשיעור הזה, על ליווי בעזרת השורש אוקטבה וקווינטה, על השיר "קרן שמש" של בניה ברבי

ממליץ לכם לצפות.

דף הבית » שיעורי גיטרה בס- יסודות » צורות נפוצות ושימושיות בליווי בס
עגלת קניות
Scroll to Top