המדריך לקריאת תווים בגיטרה בס חלק ב'- ערכים ריתמיים, משקל ואיך מתאמנים על קריאת תווים?
כדי להצליח לקרוא תווים, מלבד הכרת שמות הצלילים והמיקום שלהם על החמשה ועל צוואר הגיטרה, תצטרכו להכיר ולשלוט גם בקצב, ולהכיר מושגים כמו פעמה, משקל, תיבה, ולשלוט בערכים הריתמיים הקיימים במוסיקה.
הפעמה
המוזיקה מבוססת על זמן. רוב המוזיקה כוללת פעמה קבועה וחוזרת, שהיא בעצם יחידת הקצב הבסיסית של השיר או הקטע המוסיקלי. זו המקצב הקבוע שאותו אתם יכולים לטפוח ברגל או לרקוד לפיו. חשבו על כל מוזיקה ששמעתם במועדון ריקודים ותוכלו לדמיין במהירות את פעמת המוזיקה. במוזיקה, הפעמה מודדת את הזמן.
כדי לזהות את הפעמה תוכלו לצפות בקורס תאוריה מוסיקלית שיצרתי, בחינם, בו אני מסביר על הפעמה ואיך מוצאים אותה, ובנוסף עוד מושגים חשובים כמו תיבות, משקל ומציאת משקל, ערכים ריתמיים בסיסיים ותרגול בקריאה שלהם.
תיבות ומשקל
כדי לעזור לנו לשמור על מקומנו במוזיקה, פעמות מקובצות לתיבות. התיבות עוזרות לנו לסדר את המוסיקה ולתחום אותה, כדי שתיהיה יותר מובנת וברורה. מספר הפעמות שנכנסות בתיבה נקבע לפי המשקל של הקטע המוסיקלי, המשקל יהיה כתוב בצורה של שבר (למשל 4/4, 3/4, 6/8) בתחילת השורה, ליד המפתח. הפעמה הקבועה תיספר 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4…וכך הלאה. פעמה אחת תמיד מסמנת את תחילת התיבה. בשירים אחרים ייתכן ש-3 פעמות ייצרו תיבה אחת (אם שמקל הוא 3/4 למשל). כל מספר של פעמות יכולות להיות מקובצות לתוך תיבה, תלוי במשקל של הקטע המוסיקלי.
מבנה המוזיקה עוזר להחליט איך סופרים אותה. לדוגמה, כאשר האקורדים משתנים, או אלמנטים חוזרים אחרים של המוזיקה, ייתנו למאזין תחושה היכן נמצאת פעמה אחת וכמה פעמות יש ביניהם.
קווי תיבה הם הקווים האנכיים שמחלקים את התיבות המוזיקליות. המרחק בין שני קווי תיבה נקרא תיבה.

המשקל של הקטע המוסיקלי אומר לנו איך לספור את המוזיקה. המשקל נכתב בתחילת התווים אחרי המפתח.
המשקל מורכב משני מספרים הנכתבים כמו שבר.
המספר העליון בשבר אומר כמה פעימות לספור. זה יכול להיות כל מספר. לרוב מספר הפעימות יהיה בין 2 ל-12.
המספר התחתון אומר איזה סוג של תו לספור. כלומר, האם לספור את הפעימות כרבעים, שמיניות, או שישה עשריות. אז המספרים היחידים שתראה כמספר התחתון (המכנה) יתאימו לערכי התווים:
- 2 = חצי תו
- 4 = רבע תו
- 8 = שמינית תו
- 16 = שישה עשרית תו
דוגמת משקל 4/4:
משקל של 4/4 הוא הנפוץ ביותק במוסיקה ,והוא אומר לספור 4 (מספר עליון) רבעי תווים (מספר תחתון) בכל תיבה.
זה אומר שכל התווים בכל תיבה חייבים להסתכם ל-4 רבעי תווים. שילוב של מקצבים יכול להיות בשימוש כל עוד הם מסתכמים ל-4 רבעי תווים בתוך תיבה אחת. לדוגמה, תיבה יכולה להכיל חצי אחד, הפסקה של רבע ו-2 שמיניות. סה"כ הם מסתכמים ל-4 רבעי תווים. לעולם לא תוכל לקבל יותר או פחות מסכום כולל של מספר הפעימות במשקל.
דוגמת חתימת זמן 3/4:
משקל של 3/4 אומרת לספור 3 רבעי תווים בכל תיבה. זה משקל שמשתמשים בו לעיתים קרובות ונותן תחושה ריקודית, של ואלס. 1, 2, 3, 1, 2, 3, 1, 2, 3…
שוב, המקצבים בכל תיבה יכולים להיות כל דבר כל עוד הם מסתכמים ל-3 רבעי תווים.
ערכים ריתמיים והפסקות
מבחינה ריתמית, תו יגיד לך שני דברים: מתי לנגן אותו, וכמה זמן להחזיק אותו. הערך הריתמי אומר לנו מה האורך של הצליל, יש הבדל במשך הצליל בין שלם, חצי, רבע, שמיניות, טריולה, שש-עשרית, ערכים ריתמיים מנוקדים וכולי…
אנחנו גם צריכים לרשום מתי, ולכמה זמן להיות בשקט, או לא לנגן כלום. לשם כך אנו משתמשים בהפסקות. הפסקה אומרת לנו מתי ולכמה זמן לא לנגן. לכל ערך ריתמי יש ערך הפסקה מקביל. הנה הערכים הריתמיים הפשוטים והנפוצים ביותר:
התו השלם והפסקה של התו השלם
שלם נמשך 4 פעמות ותופס תיבה שלמה של 4 פעמות. תו שלם נראה כמו עיגול חלול.
הפסקה של תו שלם גם נמשכת ארבע פעמות. הפסקה של שלם אומרת לנו לא לנגן במשך ארבע פעמות. הפסקה של שלם נראית כמו פס מתחת לקו החמשה , כמו כובע הפוך.
כל יתר הערכים הריתמיים הבסיסיים הם פשוט שברים של התו השלם של 4 פעמות…
חצי והפסקה של חצי
החצי נמשך 2 פעמות (חצי מתו שלם). מוסיפים "רגל" לעיגול החלול כדי ליצור את סמל חצי התו (כמו קו דק שמחובר לעיגול)
הפסקה של חצי נמשכת 2 פעמות. זה אומר לא לנגן במשך שתי פעמות. היא נראית כמו פס מעל קו החמשה.
רבע והפסקה של רבע
רבע נמשך פעמה אחת (רבע מתו שלם). והוא נראה כמו חצי עם ראש התו מלא.
הפסקה של רבע נמשכת פעמה אחת. זה אומר לא לנגן במשך פעמה אחת. נראית כמו קו מסולסל.
שמינית והפסקה של שמינית
שמינית נמשכת חצי פעמה (שמינית מתו שלם). שמינית נראית כמו רבע עם דגל המחובר לגזע (צ'ופצ'יק כזה).
הפסקה של שמינית נראית כמו קו נטוי עם דגל עליו, דומה לאות y באנגלית.
שש עשרית והפסקה של שש-עשרית
השש עשרית נמשכת רבע פעמה (בכל פעמה יכולה להתחלק ל 4 שש עשריות) היא כתובה כמו השמינית עם תוספת של דגל (צ'ופצ'יק), וגם ההפסקה של השש עשרית נראית כמו ההפסקה של השמינית בתוספת דגל (צ'ופצ'יק).

חיבור דגלי התווים
לפעמים, כדי להקל על קריאת רישום ריתמי, הדגלים של התווים מחוברים באמצעות קווים. לקווים יש את אותה המשמעות כמו דגלים: קו אחד על פני קבוצה של תווים מציין קבוצה של שמיניות, שני קווים על פני קבוצה של תווים קבוצה של שש-עשריות וכן הלאה…
כיוון הרגליים של התו
ייתכן שתהיתם מדוע חלק מהרגליים מצביעות כלפי מעלה ואחרות כלפי מטה. זה נעשה בעיקר כדי לחסוך מקום מעל ומתחת לחמשה כך שיותר מוזיקה תוכל להתאים לעמוד של תווים. בדרך כלל, הרגליים של תווים מתחת לקו האמצע (הקו האמצעי בחמשה) מצביעים כלפי מעלה. גזעים של תווים מעל לקו האמצע מצביעים כלפי מטה. גזעים של תווים על קו האמצע של התווים יכולים להצביע לשני הכיוונים.
סיכום רישום ריתמי
אלו הם הבסיסים של רישום ריתמי סטנדרטי. זה רק שברים פשוטים של זמן. לימוד על קצב וקריאה של קצב הוא חלק חשוב בלמידה ואימון על גיטרה בס. תרגול ברישום מקצבים וקריאתם תעזור לכם מאוד בלמידה, שמיעה, חשיבה, קריאה ודיבור על קצב. הדרך הטובה ביותר ללמוד את זה היא לתרגל את זה. וזאת אפשר לעשות בקורס התאוריה המוסיקלית שיצרתי, שכולל חוברת תרגול בקריאת קצב ובנושאים תאורטיים נוספים
עצות לתרגול קריאת תווים לבס למתחילים
תרגול קריאה עקבי.
המפתח הגדול ביותר ללמידת קריאת תווים הוא לעשות זאת כל יום. ככל שתחזרו על הפעולה יותר, כך יהיה טוב יותר. אני תמיד מרגיש שתדירות התרגול חשובה יותר מכמות התרגול. רק לעבור על זה קצת כל יום יעשה פלאים. כמה דקות מספר פעמים ביום זה אפילו יותר טוב. יהיה לך קשה אם תתרגל קריאה רק יום אחד בשבוע במשך הרבה שעות.
כדאי לכוון לתרגל קריאת תווים בכל אימון, אחרי תרגול הטכניקה, במשך כמה דקות בודדות, בין 5-10 דקות נניח, בעקביות.
בחרו את החומר שאתם קוראים בקפדנות
טעות נפוצה לנגנים מתחילים היא להתחיל לקרוא תווים בדרגת קושי הרבה יותר גבוהה ממה שהם מסוגלים, וכאן נדרשת מיומנות של מורה שיודע לכוון את התלמיד לחומר שמתאים לרמת התלמיד, אם החומר קשה מדי התלמיד יתייאש מהר מאוד וירגיש גרוע, מצד שני לא כדאי לקרוא חומר קל מדי או משעמם.
אני מאמין בלקרוא חומר שבנוי בצורה הדרגתית מהקל אל הקשה, ולקרוא מנגינות, לכן כתבתי את הספר "פשוט לקרוא תווים על גיטרה בס" שהוא הספר הכי טוב שקיים ללימוד קריאת תווים לגיטרה בס, והוא נכתב בדיוק לשם מטרה זו. כל המוסיקה כתובה במפתח פה, מחולק לפי סולמות ומנגינות מוכרות שכולם מכירים, לפי דרגת קושי עולה.
תפרידו בין הקצב לצלילים!
כלומר, אל תצפו בפעם הראשונה שאתם קוראים משהו, להצליח לנגן הכל ישר כמו שצריך, לפעמים המוסיקה מורכבת ומצריכה קודם כל להסתכל על הקצב של הצלילים, להבין את הקצב, אחר כך לעבור על הצלילים, ורק אז לחבר ולקרוא את הכל ביחד.
קריאה דורשת סבלנות, במיוחד בהתחלה, עד שתגיעו לרמה שאתם יכולים לקרוא בחופשיות.
שימו לב לאצבוע שלכם
תהיו עקביים עם האצבוע שלכם, תשתמשו בהתחלה תמיד באותו אצבוע כדי לפתח הרגלים ולהכיר ולצבור בטחון על צוואר הגיטרה.
אתם רוצים להכיר את צוואר הגיטרה בס כלכך טוב שלא תצטרכו להסתכל על הצוואר, נסו להסתכל כמה שיותר על דף התווים, ולהשתמש בכמה שיותר מיתרים פתוחים, המיתרים הפתוחים יעזרו לכם ויקלו עליכם בקריאת התווים וביכולת להסתכל על דף התווים
מיקום עצמך והמוזיקה היטב
עמוד תווים הוא חובה. אתם רוצים שהחוויה של הקריאה תתקשר אצלכם במוח כחוויה חיובית וטובה, ואין לכם סיכוי לעשות זאת כשאתם מניחים דף תווים על שולחן והראש שלכם תקוע כלפי מטה, ולא נוח לכם, כל נגן שקורא תווים משתמש בעמוד תווים זה ממש הבייסיק, ללא עמוד תווים אין לכם סיכוי.
עמוד תווים עולה בחנויות כלי נגינה בין 70-120 ש"ח לעמוד פשוט.
שימו לב לצורה שבה אתם יושבים, שבו בנוח והוציאו גורמים שיכולים להסיח את דעתכם.
אמרו בקול את המקצבים ואת שמות הצלילים
תתרגלו את קריאת הקצב ב"לה לה לה" בקול, ואמרו גם את שמות הצלילים בקול, לפעמים נדרש תרגול מקדים לפני שאתם מתחילים לקרוא מדף התווים.
אם קשה לכם מדי- כנראה שבחרתם מוסיקה שקשה מדי בשבילכם כרגע, זה לא נורא, אתם צריכים להתחיל ממשהו קל יותר כדי להגיע לרמה גבוה יותר בה תוכלו לקרוא מוסיקה מורכבת.
תרגילים בקריאת קצב
תוכלו לעשות play ולנגן את התרגיל עם הפלייבק, תוכלו גם להוריד או להעלות את המהירות על ידי גרירה של המד שמצוייר לידו שעון