אז החלטתם שאתם רוצים לנגן על גיטרה בס? יופי, החלטה נבונה
אבל מאיפה מתחילים? איזה גיטרה בס לקנות? כמה זה עולה? יד שנייה או מחנות? גיטרה זולה או יקרה? וגם איזה מגבר לקנות? וכבלים? ואביזרים נוספים?
בואו נעשה סדר…
גיטרה בס למתחילים
אז התשובה לשאלה איזה גיטרה בס לקנות היא- שזה תלוי בצרכים שלכם! אני ינסה לתת פה כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון
נתחיל מהאפשרות של לקנות גיטרה מחנות כלי נגינה- היתרון מצד אחד שאתם מקבלים כלי במצב חדש, ושיש לכם מבחר יחסית גדול של בסים מחברות שונות לנסות ולבדוק במקום אחד.
מצד שני כלי חדש יעלה קצת יותר מכלי יד שניה, אתייחס ליד שניה בהמשך…
במידה ואתם רק מתחילים לנגן על גיטרה בס, אני מציע שתכוונו לכלי שהוא מצד אחד פשוט, זול, אבל מצד שני שהוא יהיה כלי ראוי לנגינה, שיהיה לכם נוח וכיף לנגן עליו, ושהוא ישמע טוב.
המטרה שלנו בסופו של דבר היא להנות, ואם אנחנו לא נהנה אנחנו לא ננגן – פשוט כך.
הכלל הראשון הוא קודם כל לנסות את הכלי, אל תתביישו, המוכרים בחנויות כלי נגינה רוצים למכור לכם, והתפקיד שלהם הוא לתת לכם לנסות כל בס שתרצו בחנות.
חברו את הבס למגבר, כדי לשמוע את הסאונד שלה, תרגישו אותה, גם אם אתם לא יודעים לנגן- תלחצו על הפרטים ותוציאו ממנה צלילים, אתם יכולים גם לבקש מחבר או מהמוכר להשמיע לכם אותה.
טווח המחירים של גיטרות בס בחנויות כלי נגינה נע בין 1000 שח ויכול להגיע גם ל 20 אלף שח…
לדעתי, טווח המחירים של גיטרה בס טובה וראויה למתחילים ינוע בין 1000 שח ל 2500 שח לגיטרה חדשה.
כדאי לקנות גיטרה בס מחברה ידועה ומוכרת, כי הם מציבות סטנדרט מסוים והסיכוי שלכם ליפול איתם קטן.
חברות כמו squier, cort או yamaha למשל מציעות בסים לרמת מתחילים שהם לרוב יהיו ברמה טובה וראוים לנגינה.
אם הבס עולה בין 400-800 שח בחנות (לגיטרה חדשה) הייתי מתרחק מכאלו חברות, במיוחד אם זו בס ראשונה שלכם ואין לכם ניסיון בגיטרה בס, פשוט בגלל שהסיכוי שתיפלו על כלי לא טוב הוא יותר גדול. אם התקציב שלכם הוא 400-800 שח (שזה מאוד נמוך) תוכלו אולי למצוא גיטרה בס ביד שניה. או בכל זאת לקנות אם אתם מרגישים טוב על הכלי…
אני כן חושב שאם אתם יכולים להשקיע עוד כמה מאות שקלים, בטווח המחירים בין 1000-1800 תוכלו למצוא בסים טובות יותר בצורה משמעותית.
תוכלו כמובן להשקיע יותר בהתאם לתקציב שלכם, אין גבול למחירים של הגיטרות בס, וגם אם יש לכם מלא כסף- אני חושב שעדיין תמיד כדאי להתחיל מגיטרה סבירה וטובה, כדי לנסות אותה אפילו לכמה חודשים, ואחרי שתשתפרו ותראו שאתם באמת מנגנים וכיף לכם עם זה- תמיד תוכלו למכור את הגיטרה ולקנות אחת טובה יותר- הפעם כבר תהיו יותר מנוסים בנגינה ובסאונד, ותוכלו לבחור גיטרה טובה יותר שתתאים לכם, הרעיון שתוכלו למצוא את גיטרת חייכם על הקניה הראשונה, כשאתם בקושי יודעים לנגן הוא לא מציאותי, ואם תנגנו לאורך שנים בכל מקרה תחליפו ותקנו עוד גיטרות בס, אז לא לדאוג! פשוט תקנו גיטרה טובה וסבירה בתור התחלה.
סיכום ביניים
לא כדאי לקנות גיטרה מאוד זולה ומעפנה שתוציא לכם את החשק לנגן, ולא יקרה מדי שאחרי חודשיים תראו שאתם בכלל לא מנגנים ותשאלו את עצמכם למה קניתי אותה בכלל.
איך לבדוק גיטרה בס חדשה בחנות
לרוב גיטרות חדשות לא יהיו עם פגמים אבל יש מה לבדוק-
תסתכלו עליה מבחינה חיצונית ותראו שאין פגמים, חברו למגבר ותראו שהאלקטרוניקה של הכלי עובדת- כלומר שאין איזשהם רעשים מוזרים או "קרחצים" כשמנגנים או מחברים את הכבל, שכפתורי הטון והווליום שעל הגיטרה עובדים כמו שצריך.
בדקו את הסטאפ של המיתרים (נקרא גם "אקשן"- כלומר את המרחק שבין המיתר לצוואר הגיטרה- נגנו ותלחצו על כל הפרטים, גם הגבוהים ביותר על המיתר הדק- אם הגיטרה "נחנקת" כלומר הצליל נעצר ושומעים זמזומים, יכול להיות שהמיתרים קרובים מדי לצוואר הגיטרה, או שאתם לא לוחצים טוב על הצוואר.
אם המיתרים רחוקים מדי מהצוואר- יהיה לכם קשה ללחוץ על המיתרים ולהגיע לצוואר הגיטרה.
נסו למצוא גיטרה שהסטאפ שלה נוח, שקל לכם ללחוץ עליה, ושכל הצלילים בגיטרה יוצאים בבהירות- אם זה לא המצב אז כנראה יש בעיה של סטאפ, אז או שתבקשו שיעשו לכם סטאפ לגיטרה בחנות, או שתחפשו גיטרה אחרת…
הרבה גיטרות חדשות מגיעות מהמפעל עם סטאפ לא טוב, זה לא אומר שהגיטרה לא טובה! היא בסך הכל צריכה שיכוונו אותה ויכינו אותה למצב אופטימלי לנגינה, הסטאפ הוא תהליך פשוט, צריך לבקש שיבצעו סטאפ לגיטרה בחנות על ידי אדם שמתעסק עם סטאפ לגיטרות.

בתמונה אפשר לראות מדידה של ה"אקשן" של הגיטרה בס, כלומר אתך המרחק בין המיתר לצוואר הגיטרה. במקרה הזה האקשן גבוה מאוד, 5 מילימטר, שימו לב כמה רחוקים המיתרים מצוואר הגיטרה.
אם המרחק גדול מאוד, יהיה לכם קשה ללחוץ על המיתרים וזה יפגע לכם במהירות הנגינה ובנוחות, אם האקשן נמוך מאוד, יהיו זמזומים בגלל המפגש בין המיתר לסריגים.
כדאי שהאקשן של המיתרים יהיה בינוני, לא גבוה ולא נמוך מדי, כדי שיהיה לכם נוח לנגן
גיטרה בס מיד שניה-
היתרון הברור הוא שבגלל שהגיטרה בס היא מיד שניה המחיר יהיה נמוך יותר מבחנות ותוכלו למצוא גיטרות יותר טובות בפחות כסף.
החיסרון- אין לכם מבחר של בסים כמו בחנות לנסות ולהשוות.
לרוב גיטרה בס היא כלי חזק שלא מתבלה בקלות, ואם שומרים על הכלי הוא יכול לעבור שנים רבות בלי בעיה אם הוא כלי טוב.
אבל גם כאן תצטרכו לבדוק את הכלי לפני שאתם קונים, כמו בחנות, וכמובן לנגן עליה, לחבר למגבר, להרגיש, לנסות…
תשאלו את המוכר שאלות- האם יש בעיה עם הבס, מתי בפעם אחרונה הוחלפו מיתרים, מתי נעשה סטאפ?
אם המיתרים ישנים וחלודים, לא בוצע סטאפ, ואולי גם יש בעיה באלקטרוניקה- תגיעו הביתה ותצטרכו אתם להתעסק עם זה, וזה עולה כסף כמובן, אז אפשר להתמקח עם המוכר לפי מצב הגיטרה.
ומה לגבי מגבר בס ואביזרים נוספים?
מגבר הוא חובה! אין לכם מה לנגן על הבס אם היא לא מחוברת למגבר, לא תוכלו לשמוע את כל התדרים הנמוכים שיוצאים ממנה.
אם ממש אין לכם תקציב למגבר ויש לכם מגבר גיטרה- תוכלו אולי להשתמש בזה בתור התחלה, אבל לא לאורך זמן- מגברי גיטרה שונים ממגברי בס- הם לא בנויים להוציא את התדרים הנמוכים שהבס מוציא.
אם אתם כן משתמשים במגבר גיטרה, נסו לכוון את ה eq שלו (את הפרמטרים שלו) כך שיצא סאונד שיותר מחמיא לבס, לרוב תרצו לנסות להוריד את הגבוהים (treble) ולהרים את הנמוכים (bass)
גודל ועוצמת המגבר בס-
בפשטות- עוצמת המגברי בס נמדדת בוואט (watts) וזו יחידה שמראה פחות או יותר על עוצמת הווליום של המגבר (עד כמה חזק הוא יכול לנגן)
מה שאתם צריכים לשאול את עצמכם זה באיזה סיטואציות תצטרכו לנגן עם המגבר?
אם אתם מנגנים רק בבית, אולי עם עוד כמה חברים, ללא תופים, מגבר 20-30 וואט יכול להספיק לכם
אם אתם מגנים עם הרכב מלא, עם תופים, תצטרכו לפחות לפחות 40 וואט ומעלה…
מה שכדאי לבדוק במגבר בס-
חברו את הגיטרה בס שלכם למגבר ותנגנו, שחקו עם הפרמטרים, תקשיבו לסאונד…
תגבירו את הווליום ותשמעו את העוצמה שלו, אתם תתפלאו לשמוע את ההבדלים בין המגברים, יש למגבר בס משמעות גדולה בסאונד שלכם, וכל מגבר נשמע שונה מהקודם.
חייב להיות למגבר לפחות אקולייזר (eq) שכולל לפחות 3 פרמטרים- bass, mid, treble
בחלק מהמגברים יש פרמטרים נוספים או אפקטים מובנים בתוך המגבר שאפשר להשתמש
גם כאן המחירים נעים בין כמה מאות בודדות לאלפים רבים למגבר.
אם אתם קונים מגבר יד שניה תבדקו טוב שהוא עובד כמו שצריך, כלומר שאין רעשי רקע, רעשים חשמל, "קרחצים" למיניהם, ושעוצמת המגבר טובה ומחזיקה בווליום גבוה.
מה עוד צריך כדי לנגן?
תצטרכו גם כבל שיחבר בין הגיטרה למגבר (הכבל נקרא pl) ואולי כדאי שיהיה לכם טיונר (זה המכשיר שיעזור לכם לכוון את הבס)
תהנו!