הכניסה ללימודי מוזיקה היא שלב משמעותי וקריטי בקריירה של מוזיקאים צעירים. מבחני הכניסה לאקדמיה למוסיקה דורשים לא רק ידע תיאורטי ומעשי בתחום המוסיקה, אלא גם יכולת להתמודד עם לחץ ואחריות גבוהה. ההכנה למבחנים אלו היא תהליך שדורש לעיתים השקעה רבה ומאמץ ממוקד.
בתור התחלה אני רוצה לאמר שכל אחד יכול להתקבל ללימודי מוסיקה במוסדות הלימוד בארץ, גם לאקדמיות למוסיקה!
אני רוצה לנפץ את המיתוס או המחשבה שבגלל שמישהו לא למד מוסיקה באופן מסודר או לא התחיל לנגן בכינור בקונסרבטוריון מגיל 4 זה אומר שלא יוכל ללמוד מוסיקה. זה לא נכון, עם הכוונה והדרכה נכונה- כל אחד יכול להתקבל וללמוד מוסיקה.
אז נכון שאנשים מגיעים מרקעים שונים, ויכול להיות אדם עם יותר ניסיון, שיקח לו כמה שבועות בודדים להתכונן לקראת המבחני כניסה לאומת אדם עם פחות ניסיון שיקח לו אולי כמה חודשים או שנה של תרגול ואימון. אבל בסופו של דבר- כולם יכולים להתקבל אם רק יעבדו מספיק.
אני אומר זאת כי אני בעצמי הגעתי למבחני כניסה לאקדמיה וללימודי מוסיקה ללא שום רקע פורמאלי- לא למדתי בקונסרבטוריון, לא הייתי במגמת מוסיקה בתיכון, לא שירתתי בלהקה צבאית, וגם לא הייתי מוכשר באופן מיוחד.
התחלתי לנגן גיטרה בס כנער בתיכון וניגנתי כתחביב בלהקות שונות, אבל לא היה לי שום ידע תאורטי, בסך הכל מאוד אהבתי מוסיקה, אבל בסופו של דבר נכנסתי ללימודים ולמדתי 8 שנים במוסדות לימוד מוסיקה בארץ, כשמתוכם 7 שנים באקדמיה למוסיקה בירושלים, שם למדתי לתואר ראשון בביצוע ג'אז, תואר שני בביצוע קלאסי קונטרבס, הוצאתי גם תעודת הוראה במוסיקה, והיום אני מוסיקאי.
כך שאני מכיר את העולם הזה ממש טוב, אני יודע מה מצופה מנבחנים ללימודי מוסיקה ומהי הרמה.
למי שתוהה האם לימודי מוסיקה מתאימים לו, באיזה מסלול ללמוד, והאם אפשר באמת לפתח קריירה כמוסיקאי ולהתפרנס מזה אז אני מזמין אתכם לקרוא מאמר נוסף לגבי נושא בבלוג באתר זה.
אבל נניח שהחלטתם שכן, המאמר הזה יעשה לכם סדר וידריך אתכם כיצד להתכונן בצורה הטובה ביותר לקראת מבחני הכניסה ללימודי מוסיקה
איפה כדאי ללמוד מוזיקה בארץ?
תחילה צריך להבין באיזה מוסד אתם מעוניינים ללמוד מוזיקה, ובאיזה מסלול.
בארץ יש מגוון גדול של מוסדות ללימוד מוזיקה:
ממכללות שמציעות קורסים בודדים או מסלולי לימוד נרחבים כדוגמת:
וכדומה…
במכללות אלו תחומי הלימוד הם מגוונים, אפשר ללמוד הפקה, טכנאות אולפן, הלחנה, כתיבת שירים, ביצוע, עיבוד, הגברה, ועוד ועוד…
לרוב, מוסדות אלו יציעו קורסים ולימודי תעודה, ללא תואר אקדמי. לחלק מהמכללות יש אפשרות ללימודי תואר בשיתוף פעולה עם מוסדות לימוד אקדמאים למשל לרימון יש שיתוף פעולה עם לוינסקי ללימודי הוראת מוסיקה או לתואר BA באמנויות מהאוניברסיטה הפתוחה ומסלולים נוספים…
יש קונסרבטוריונים כמו שטריקר בתל אביב למשל ששם בדרך כלל מציעים לימודי מוסיקה יותר מסורתיים כמו ביצוע על כלי נגינה/ווקאלי, פיתוח שמיעה תאוריה וכד'
ויש את האוניברסיטאות והמוסדות האקדמים שכוללים בין היתר את:
בית הספר למוסיקה בקריה האקדמית אונו
המכללה האקדמית ספיר (לימודי מוזיקה וסאונד לקולנוע)
והחוגים למוסיקולוגיה באוניברסיטאות חיפה, הפתוחה, בר אילן.
תחומי ומסלולי הלימוד גם כאן הם רבים וכוללים בין היתר: תארים ראשון ושני בביצוע, בהלחנה, בחינוך מוסיקלי, תרפיה במוסיקה, בניצוח, במוסיקולוגיה ועוד ועוד…
לרוב, שכר הלימוד באוניברסיטאות יהיה נמוך בהרבה מהמכללות מכיוון שהאוניברסיטאות הן מוסדות מתוקצבים ושכר הלימוד בהם מסובסד, המכללות לרוב יעלו יותר מכיוון שהן ממומנות באופן פרטי ועצמאי.
לכל מוסד לימוד יש יתרונות וחסרונות, ואת זה תצטרכו לבדוק בעצמכם ולראות איפה הכי כדאי לכם ללמוד.
אני מציע שתבחנו בין היתר את: מסלולי הלימוד ותוכן הקורסים, המרצים שמלמדים באותו המוסד, היכן הוא ממוקם גאוגרפית, החוויה הסטודנטיאלית, גובה שכר הלימוד, משך מסלול הלימוד, והאם ההסמכה של המוסד לימוד בסוף המסלול מתאים לכם (לימודי תעודה או תואר אקדמי).
רוצים להתייעץ איתי? צרו איתי קשר ואקיים איתכם שיחת ייעוץ לקראת לימודי מוסיקה. בשיחה נדבר על הרקע שלכם ועל הרצונות והשאיפות שלכם ואייעץ לכם איפה הכי כדאי לכם ללמוד. (אני לא מייצג שום גוף לימוד מסוים)

לגבי מבחני הקבלה ללימודי מוסיקה-
גם כאן קיים הבדל בין המכללות לאוניברסיטאות. לרוב למכללות יהיו תנאי קבלה הרבה יותר נמוכים, חלק מהמוסדות מקבלים כמעט כל אחד, לפעמים כמעט ללא רקע בכלל, על סמך ראיון אישי קצר או "מבחן התאמה" מסוים.
לעומת זאת באוניברסיטאות ובאקדמיות למוסיקה לרוב דרישות הקבלה יהיו יותר גבוהות, ותדרשו לעבור מבחנים שבוחנים את רמת הידע והמיומנות שלכם, בתאוריה ופיתוח שמיעה. אודיציה (אודישן) שבו תבצעו יצירה או כמה יצירות, וראיון. לחלק מהמסלולים תתבקשו להראות גם תיק עבודות.
תנאי קבלה לאקדמיה למוסיקה
לאחר שבחרתם את מוסד הלימוד והמסלול אליו אתם רוצים להתקבל, כנסו באתר האינטרנט של המוסד ובדקו מהם דרישות הקבלה לאקדמיה למוסיקה, וקראו היטב את הדרישות.
תכינו רשימה של כל הנושאים שתצטרכו לעבוד עליהם לקראת המבחן- ממש בצורה מפורטת ומעשית, למשל: הכתבות הרמוניות ומלודיות, משולשים, היפוכים, אקורדים מרובעים, בניה של סולמות ומודוסים, טרנספוזיציה, ניתוח הרמוני, להתאמן לקראת ביצוע יצירה, הרחבת תיק עבודות, וכו'…
בדקו כמה זמן יש לכם עד למבחן וצרו לעצמכם תכנית אימון ולמידה.
חשוב שהאימון והלמידה שלכם יהיו בצורה עקבית, טעות נפוצה שאני רואה היא מעבר מהיר מנושא לנושא.
כדי שתוכלו להתקדם וללמוד, בכל תחום אגב, נדרשת עקביות. כאשר אנחנו לומדים משהו חדש, לוקח זמן למוח שלנו לעבד ולהבין את המידע החדש שהוא למד, וההתקדמות לא נעשית באותו יום, היא קורית מיום ליום.
אז אם למשל אני לומד עכשיו זיהוי וכתיבה של אקורדים משולשים נניח, כדאי לי לגעת בנושא, מעט זמן אפילו אבל שיהיה עקבי- כלומר לקחת תקופה משמעותית של לפחות כמה ימים-שבוע, וכל יום לגעת קצת בכתיבה וזיהוי של אקורדים משולשים, כך ההתקדמות שלכם תיהיה הכי טובה.
טעות תיהיה לשבת ללמוד ביום אחד 4 שעות על אקורדים משולשים, ולמחרת לעבור הלאה, בפעם הבאה שתחזרו למשולשים, אחרי תקופה מסוימת אתם תשכחו את רוב מה שלמדתם.
קחו לכם נניח 3 נושאים כל פעם, ובכל יום שאתם לומדים ומתאמנים, תעבדו קצת על כל אחד משלושת הנושאים האלו, למשך שבוע נניח, או שבועיים, או כמה ימים לפחות… ורק אחר כך תעברו לנושאים הבאים.
נניח קחו לכם 3 נושאים- הכתבות מלודיות, קריאת קצב ועבודה על ביצוע של יצירה. תעבדו כמה ימים על הנושאים האלו ורק אז תעברו הלאה לנושאים אחרים.
קפיצה מנושא לנושא וחוסר עקביות יוצרת בלבול, חוסר התקדמות שבסופו של דבר ייצור אצלכם תסכול ואכזבה מעצמכם.
ההתקדמות שלכם בלמידה ובאימון תלויה לא רק בכמות הזמן שאתם משקיעים- אלה בכמה אתם יעילים, עקביים, ועד כמה מדויק אתם מכוונים את המוכנות שלכם לקראת המבחן בהתאם למה שתבחנו עליו. אתן לכם כמה דוגמאות:
לקראת מבחן הכניסה הראשון שלי באקדמיה למוזיקה עשיתי כלכך הרבה טעויות
התחלתי להתכונן כ-4 חודשים לפני המבחן והשקעתי המון המון שעות כל יום בלמידה ואימון, אבל מקורות הלימוד שלמדתי מהם לא היו מדויקים, לא ידעתי בדיוק באיזה רמה המבחן ולכן כיוונתי מראש לרמה נמוכה יותר, או שלמדתי דברים לא רלוונטים או לא מדויקים למבחן.
מראש נבחנתי למסלול שלא התאים לי ולא רלוונטי לי (זה ידעתי רק בדיעבד)
נדרשתי לנגן על פסנתר אינוונציה של באך, שזו יצירה די קשה בטח למי שלא מנגן על פסנתר. לא ידעתי איך אמורה להשמע אינוונציה ואיך נהוג לנגן את המוסיקה של באך, וכמובן שנשמעתי גם בהתאם…
תיק העבודות שהכנתי למבחן היה לא רלוונטי וברמה לא מספיק טובה.
כל הטעויות האלו גרמו לכך שבסוף לא עברתי את המבחן, והתאכזבתי קשות בגלל הציפיה וכמות ההשקעה הענקית בזמן ובאנרגיה.
למבחן הבא כבר הגעתי יותר מוכן ועברתי אותו.
יכול להיות שיש לכם הרבה ידע וניסיון ולא תצטרכו להשקיע הרבה כדי להתכונן למבחני כניסה לאקדמיה, אבל למי שיש פחות ידע וניסיון, אני מציע לכם להתייעץ עם מי שאתם יכולים, ליצור קשר עם סטודנטים שלומדים במוסד או אפילו מרצים, להיות מסודרים ולהתכונן בצורה מדויקת לפי הדרישות והרמה של המבחן, כדי שלא תתכוננו סתם על דברים לא רלוונטים, או על רמה גבוה או נמוכה יותר ממה שנדרש.
אם אתם צריכים עזרה ייעוץ או הכוונה בנושא של קבלה ללימודי מוסיקה במוסדות לימוד, ממכללות ועד לאוניברסיטאות ואקדמיות למוסיקה, אני אשמח לעזור לכם/ן, בצורה של שיחות ייעוץ או שיעורים פרטיים אחד על אחד, אני מלמד בסטודיו הביתי שלי בחיפה, או דרך הזום.